Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

lycka.tomas

10. 10. 2008 0:40
Nevím, jak se da zprasit, ale dělám to

denně. :-P

0 0
možnosti

jirspi

9. 10. 2008 17:05
A co tak Jáma a kyvadlo

1961 od Rogera Cormana s Vincentem Pricem? A měl byste klid na duši (-:

0 0
možnosti

Wendolene

9. 10. 2008 16:36
Ono vseobecne plati, ze kniha byva lepsi nez film

Nekdy by clovek zaplakal nad tim, co z dobre knihy dokazou filmovi tvurci udelat. Co se tyce E. A. Poe, je tezke ho prevest na platno...

0 0
možnosti

topič elektrárenský

9. 10. 2008 17:03
Re: Ono vseobecne plati, ze kniha byva lepsi nez film

V tom máte naprostou pravdu, když tak přemýšlím o filmech v mém oblíbeném žánru sci-fi, tak nemohu přijít na žádný, který by mi připadal lepší, než literární předloha. Naopak jako odstrašující příklad mě napadá krásná klasika tohoto žánru, Den trifidů, jehož jsem viděl dvě filmové adaptace, jednu horší, než druhou. Snad bych vzal na milost Kubrickovu Vesmírnou Odysseu 2001, ale stejně raději sáhnu po knize. A jak už se tu píše přede mnou, povídky E.A. Poa mají atmosféru, která se do filmu převést nedá, ten příběh se musí přečíst v jednom zátahu od začátku do konce. Takže bych v tom názvu Jáma a kyvadlo spíš viděl snahu nalákat diváka na známý titul a pak ho podvést jiným obsahem.

0 0
možnosti

TrueRobos

9. 10. 2008 16:18
Heh

Tahle Jáma a kyvadlo je docela dobrá věc, byť toho nemá s předlohou mnoho společného. Leč před několika měsíci se objevil starší Dům Usherů, který je stokrát zprasenější. Další pokus o Dům Usherů byl rovněž zprasen. Obávám se, že většinu Poea není možné nafilmovat a to proto, že jeho příběhy obvykle postrádají děj a spád, staví na atmosféře - a to je něco, co se dá filmově vygenerovat jen velmi těžko.

0 0
možnosti

brumla.cz

9. 10. 2008 16:20
Re: Heh

tak to díky za varování... ;-)

0 0
možnosti

Honzzza

9. 10. 2008 15:51
Díky za varování

Já ten film díkybohu neviděl a po Vašem článku se mu zdaleka vyhnu. Ona většina filmů je horší než literární předloha. Ale Jáma a kyvadlo patří k povídkám, které jsou sice vynikající po literární stránce - četl jsem ji několikrát - ale naprosto se nehodí jako předloha pro film. Akce, která je pro filmy to nejdůležitejší, tam totiž není skoro žádná. Tím samozřejmě nechci autory omlouvat - měli si prostě vybrat jinou, vhodnější předlohu.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS